סדר ירושה על פי דין ללא צוואה
אובדן של אדם יקר הוא אירוע מטלטל, ולאחריו עולה השאלה מה ייעשה ברכושו. כאשר אדם נפטר מבלי שהשאיר צוואה, חוק הירושה הישראלי קובע באופן ברור מי יהיו היורשים וכיצד יחולק עיזבונו (נכסיו, כספו ורכושו) בין קרוביו.
למעשה, החוק נועד לשקף חלוקה טבעית שהייתה הגיונית לרוב המשפחות, כך שיתאים לאופן שבו רוב האנשים היו רוצים לחלק את רכושם אילו יכלו לבחור.
מהי ירושה על פי דין?
ירושה על פי דין היא ירושה המתקיימת כאשר אין צוואה תקפה של המנוח. במצב כזה, היורשים נקבעים לפי חוק – על פי סדר קרבת המשפחה למנוח. בני המשפחה הקרובים ביותר יירשו בראש ובראשונה, ולאחר מכן רחוקים יותר, בהתאם לכללים שנקבעו בחוק הירושה.
חשוב לדעת שהמחוקק התווה כללים אלו כדי שיותאמו ככל האפשר לרצון ההוגן של רוב האנשים לגבי חלוקת רכושם. במילים אחרות, החוק מנסה "לנחש" איך אנשים היו מחלקים את העיזבון שלהם אם היו שואלים אותם.
למעשה, חוק הירושה מגדיר שתי דרכים לרשת: על פי צוואה או על פי דין. כאשר יש צוואה חוקית, ההוראות בה יגברו על ברירת המחדל של החוק, והעיזבון יחולק כפי שהמנוח הורה בצוואתו. רק בהיעדר צוואה (או לגבי נכסים שלא נכללו בצוואה), חלות הוראות החוק והירושה תהיה "על פי דין", דהיינו לפי סדר הקרובים שמגדיר החוק.
סדר היורשים על פי חוק הירושה
החוק מונה רשימה סגורה של יורשים חוקיים שהם בני משפחתו של הנפטר ומדרג אותם לפי ענפי קרבה (פרנטלות). העיקרון המרכזי הוא שקרובי המשפחה הקרובים ביותר במדרג יקבלו את חלקם ראשונים, ובנוכחותם לא יעברו ליורשים רחוקים יותר. בן/בת הזוג של הנפטר מהווה מקרה מיוחד ונהנה ממעמד עדיף: הוא יורש תמיד חלק משמעותי מהעיזבון, במקביל לקרובי המשפחה האחרים בכל אחד מענפי הקרבה.
סדר היורשים הכללי לפי החוק, מן הקרוב לרחוק:
בן/בת זוג – האדם שהיה נשוי למנוח בעת הפטירה יורש חלק מהותי בעיזבון וכן את כל המטלטלין של משק הבית המשותף, כגון ריהוט, רכב משפחתי וחפצי בית. בן הזוג זוכה לפחות 50% מהעיזבון (מחצית או יותר, בהתאם לקרובים הנוספים.
גם ידוע/ה בציבור (בן זוג בלתי נשוי שמקיים עם המנוח חיים משותפים) זכאי/ת לרשת כאילו היה בן זוג נשוי, כל עוד אף אחד מהם לא היה נשוי לאחר בזמן הפטירה. כלומר, החוק משווה את מעמד הידועים בציבור לזה של בני זוג נשואים לצורך הירושה.ילדים וצאצאיהם – בענף הראשון נמצאים ילדי המנוח (בניו/בנותיו). ילדים זוכים בירושה לפני כל קרוב אחר (מלבד בן הזוג כאמור). ילדי המוריש יקבלו את חלקם באופן שווה ביניהם. אם ילד של המנוח נפטר לפניו, צאצאיו (הנכדים של המנוח) יבואו במקומו ויירשו את החלק שהילד המנוח היה מקבל, וכך הלאה בדורות מטה (נינים וכן הלאה).
כלומר, צאצאים מחליפים את הוריהם במקרה שההורה שהיה יורש נפטר קודם למוריש.הורים ואחים (ענף שני) – אם המנוח לא הותיר ילדים או צאצאים, עוברים לענף הבא: הורי המנוח יורשים את העיזבון. הם מתחלקים שווה בשווה ביניהם בחלק המגיע לענף זה. אם אחד מההורים נפטר לפני המוריש, אז צאצאיו של אותו הורה (כלומר אחיו ואחיותיו של המנוח) נכנסים בנעליו ויורשים את החלק שהיה מגיע לאותו הורה. למעשה, אחים של המנוח ירשו רק אם הוריהם של המנוח כבר לא בחיים בזמן הפטירה. אם גם אח מסוים נפטר לפני המוריש, ילדיו (אחייני המוריש) יכולים לרשת במקומו, וכך הלאה. אך כל עוד יש הורה בחיים, לא עוברים לאחים, וכל עוד יש אח בחיים (במקום הורה שנפטר) לא עוברים לדור הבא שלו, וכך פועל עיקרון ה"לא מדלגים על ענף.
סבים, סבתות וצאצאיהם (ענף שלישי) – אם המוריש לא הותיר אחריו בן זוג, ילדים או צאצאיהם, הורים או אחים, מגיע תור הורי ההורים של המנוח (הסבים והסבתות) לרשת. הם יירשו את העיזבון (בחלוקה שווה ביניהם בין צד האב לצד האם). אם סב/ת מהצדדים נפטרו קודם, אז ילדיהם (כלומר דודי המנוח) יקבלו את החלק במקומם, ואם גם דוד מסוים נפטר, אז ילדיו (בני הדוד של המנוח) יכולים לזכות בחלק זה. בפועל, מעטים המקרים שמגיעים לענף זה, משום שלרוב ישנם קרובים קרובים יותר בחיים.
אם אין כלל קרובי משפחה – במידה ולא נותר אף אדם ממשפחת המוריש שזכאי לרשת (לא בן זוג, לא ילדים או נכדים, לא הורים, אחים, אחיינים, ולא סבים ודודים) העיזבון עובר לידי המדינה. מצב זה נדיר יחסית, אך החוק קובע שגם בהיעדר יורשים פרטיים, הרכוש לא יישאר ללא דורש אלא יועבר לבעלות המדינה.
קבלת הייעוץ הנכון וצעדים מומלצים
ירושה ללא צוואה יכולה להיות עניין מורכב, אך חוק הירושה מספק מנגנון ברור ומפורט כיצד לפעול.
אם מצאתם את עצמכם יורשים פוטנציאליים בהתמודדות עם עיזבון ללא צוואה, אל תישארו לבד במערכה.
דיני הירושה יכולים להיות מסובכים, וכל מצב משפחתי הוא ייחודי. פנו לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בירושות וצוואות. עורך דין מנוסה יסייע לכם להבין בדיוק מה זכויותיכם וחובותיכם כיורשים, ידריך אתכם בהליכי הוצאת צו ירושה וטיפול בנכסים, וידאג שתפעלו לפי החוק ותממשו את זכויותיכם המלאות.
אם אתם חושבים על עתיד יקיריכם, פנו לייעוץ לגבי עריכת צוואה משלכם. צוואה יכולה לחסוך לבני משפחתכם כאבי ראש ומחלוקות בעתיד, ולהבטיח שרכושכם יחולק לפי רצונכם.
בשורה התחתונה, בכל הנוגע לירושה, ידע והכוונה נכונה הם המפתח להתנהלות חלקה וצודקת. אל תהססו לפנות לעורך דין ולוודא שאתם פועלים נכון; צעד זה יכול לחסוך זמן, כסף ועוגמת נפש, ולהבטיח שהעיזבון ינוהל ויחולק בצורה הטובה ביותר עבור כל הנוגעים בדבר.