צוואה הדדית – מהי, למי היא מתאימה ומה חשוב לדעת
בני הזוג יכולים לערוך את צוואתם ההדדית במסמך אחד משותף, או כשתי צוואות נפרדות הנעשות בעת ובעונה אחת, ובלבד שהתוכן בכל אחת מהן נקבע בהסכמה משותפת ומתייחס לצוואת השני.
למעשה, זו דרך עבור זוגות לקבוע את חלוקת רכושם ביחד. לרוב קובעים מה יקרה ברכוש כאשר אחד נפטר, ואז מה ייעשה ברכוש לאחר פטירת השני.
הצוואה ההדדית מאפשרת לבני הזוג לעצב תוכנית ירושה משותפת ומחייבת, כך שבן הזוג שיוותר בחיים יהיה מחויב לכבד את רצון בן זוגו שנפטר ולא יוכל לשנות בקלות את הוראות הצוואה לאחר פטירתו. חשוב לדעת כי לפי החוק בישראל, רק בני זוג (נשואים או ידועים בציבור) יכולים לערוך צוואה הדדית, והיא הוכרה באופן רשמי בסעיף 8א לחוק הירושה.
איך זה עובד? בני זוג יכולים לצוות זה לזה – לקבוע שבפטירת הראשון, כל עיזבונו יעבור לבן הזוג הנותר בחיים, ורק לאחר פטירת בן הזוג השני יעבור כל הרכוש לילדיהם המשותפים.
ניתן גם לקבוע הסדרים אחרים. למשל, שבפטירת כל אחד מהם, רכושו יעבור ישירות לילדיהם (ללא המתנה לפטירת השני. הצוואות אינן חייבות להיות זהות לחלוטין, כל עוד הן נערכו יחד ותוך הסתמכות הדדית. בכל מקרה, הרעיון המרכזי הוא שבן זוג אחד לא היה כותב את צוואתו כפי שכתב, אילולא ידע שבן זוגו מתחייב לצוואה תואמת מצד שני.
צוואה הדדית היא התחייבות הדדית של בני זוג לגבי אופן חלוקת העיזבון שלהם.
למי ומתי מתאימה צוואה הדדית?
צוואה הדדית אינה מתאימה בהכרח לכל אחד, אך ישנם מצבים נפוצים שבהם היא פתרון מומלץ:
זוג נשוי עם ילדים משותפים – זוגות נשואים רבים רוצים להבטיח שבן הזוג שלהם יוכל לחיות ברווחה אחרי מותם, מבלי שילדיהם יקבלו מיד חלק מהירושה. במקרה של היעדר צוואה, החוק קובע שהעזבון יחולק בין בן/בת הזוג לילדים, מצב שעלול ליצור לחץ על בן הזוג הנותר (למשל, דרישת הילדים למכור את הדירה ולקבל את חלקם).
באמצעות צוואה הדדית, בני הזוג יכולים להחליט שרק לאחר מות שניהם יעבור הרכוש לילדים. כך, אם אחד נפטר, השני נשאר עם מלוא הרכוש (למשל, ימשיך להתגורר בבית בלי חשש שיוציאו אותו ממנו) ורק כשהשני נפטר הילדים יורשים. מצב זה מעניק ביטחון כלכלי לאלמן/אלמנה ומונע סיטואציה שבה בן זוג שנותר בחיים עלול להיאלץ לפנות את הבית בגלל דרישות יורשים אחרים. זוהי דוגמה נפוצה אצל זוגות שרוצים להגן על בן הזוג ולהבטיח שהרכוש ישמש קודם כל לרווחתו/ה בגיל מבוגר.זוג בפרק ב' (נישואים שניים) – בני זוג הנמצאים בנישואים שניים, שלכל אחד מהם יש ילדים מנישואים קודמים, ניצבים לעיתים בדילמה: כיצד לדאוג הן לבן הזוג הנוכחי והן לילדים מנישואים קודמים. במקרה כזה, צוואה הדדית יכולה להציע פתרון הוגן. למשל, בני זוג בפרק ב' יכולים לצוות זה לזו את רכושם, ואחריהם, כל אחד יוריש את חלקו לילדיו מהנישואים הראשונים.
בצורה זו, אם אחד מבני הזוג נפטר, בן הזוג השני יקבל את חלקו בעיזבון ויוכל להמשיך ליהנות ממנו בחייו, אך לאחר שגם בן הזוג השני ילך לעולמו, הילדים מכל צד יקבלו את הירושה שיועדה להם.
הדבר חשוב במיוחד כאשר רוצים למנוע מצב שבו לאחר מות אחד מבני הזוג, בן הזוג שנותר בחיים משנה את צוואתו לטובת ילדיו בלבד ומנשל את ילדי בן הזוג שנפטר. צוואה הדדית מקנה ביטחון לשני הצדדים. היא מבטיחה שכל אחד מהצדדים יהיה מחויב להסכמות המשותפות גם לאחר פטירת בן הזוג, וכך מגנה הן על בן הזוג והן על ילדי שני הצדדים מירושה קודמת.בני זוג מבוגרים או במצב בריאותי רגיש – זוגות בגיל הזהב או במצב רפואי מורכב לעיתים חוששים מהיום שאחרי, ורוצים לוודא ששניהם מוגנים. צוואה הדדית מאפשרת להם לקבוע מראש שכל הרכוש יועבר לבן הזוג שנותר כדי שימשיך להתקיים בכבוד, בלי שגורמים חיצוניים (כמו יורשים אחרים או אפוטרופסים עתידיים) יתערבו.
גם ידועים בציבור (בני זוג לא נשואים שמקיימים חיים משותפים) יכולים לערוך צוואה הדדית, אם כי עליהם לעמוד בהגדרה של "קשר יציב ומתמשך" מבחינת החוק. עבור ידועים בציבור, עריכת צוואות (הדדיות או בכלל) היא לעיתים קריטית אף יותר, משום שבהיעדר נישואים רשמיים, חשוב להסדיר את הזכויות בירושה באמצעות צוואה.
מה חשוב לדעת לגבי צוואות הדדיות?
על אף היתרונות, יש בצוואה הדדית גם מגבלות ושיקולים שחשוב להבין מראש:
הגבלת יכולת שינוי הצוואה – בניגוד לצוואה רגילה (אישית) שאדם חופשי לשנות או לבטל בכל עת, צוואה הדדית מציבה מגבלות על שינוי לאחר מות אחד מבני הזוג.
לפי החוק, כל עוד שני בני הזוג בחיים, ניתן לבטל את הצוואה ההדדית בהודעה בכתב לבן הזוג השני. ברגע שנמסרה הודעה כזו, שתי הצוואות מתבטלות לחלוטין.
אולם, לאחר פטירת אחד מבני הזוג, המצב מסתבך: בן הזוג שנותר בחיים לא יוכל לשנות את צוואתו אלא אם ויתר על מה שירש מהראשון. במילים אחרות, כדי לשנות את החלוקה לאחר שהראשון נפטר, בן הזוג הנותר חייב להסתלק מהירושה שהובטחה לו (או להחזיר את מה שקיבל לעיזבון), דבר שרוב האנשים לא יעשו כי הוא פוגע בהם כלכלית.
למעשה, מנגנון זה נועד להרתיע ולמנוע מבן הזוג הנותר להפר את ההסכם חד-צדדית אחרי מות בן זוגו.
המשמעות הפרקטית: לאחר פטירת בן הזוג הראשון, הצוואה ההדדית נעשית "נעולה" וקשה מאוד לשנותה או לבטלה. לכן, בני זוג שמחליטים על צוואה הדדית צריכים לעשות זאת מתוך הבנה שההחלטות שלהם היום יגבילו את החופש שלהם בעתיד.חוסר גמישות מול שינויים עתידיים – החיים דינמיים והדברים עשויים להשתנות עם הזמן. יחסים בתוך המשפחה, מצב בריאותי, שווי הנכסים וכד'.
בצוואה הדדית, במיוחד אם אחד מבני הזוג נפטר והצוואה נכנסה לתוקף, כמעט שאין גמישות להתאים את החלוקה לשינויים בלתי צפויים. למשל, ייתכן שבעת עריכת הצוואה הזוג התכוון להדיר יורש מסוים (נגיד ילד שסרח), אך כעבור שנים הנסיבות השתנו והם רוצים לשלבו שוב. אם אחד מבני הזוג כבר נפטר, לא ניתן לעדכן את הצוואה בקלות.
מצד שני, יכול להיות מצב הפוך. בן הזוג הנותר בחיים מגלה שאחד היורשים מתנהג כלפיו ברוע לאחר מות בן זוגו, והיה רוצה לשנות את חלקו בירושה אך אינו יכול עקב הצוואה ההדדית.
היעדר הגמישות הוא מחיר שצריך להביא בחשבון. במילים פשוטות, צוואה הדדית מצוינת להבטיח יציבות ותיאום, אבל היא פחות מתאימה למי שצופה שייתכן ויזדקק לשנות את ההסדר בעתיד (למעט כל עוד שני בני הזוג חיים, שאז אפשר לבטל בהסכמה).אפשרות ניצול הנכסים על ידי בן הזוג הנותר – למרות שהצוואה ההדדית מחייבת משפטית את בן הזוג הנותר לכבד את החלוקה שסוכמה, חשוב להבין שהיא לא בהכרח מונעת ממנו להשתמש ברכוש שקיבל כרצונו במהלך חייו. בן הזוג שנותר רשאי בדרך כלל (אלא אם צויין אחרת בצוואה) לבזבז, למכור, להעניק במתנה וכו' את הנכסים שקיבל, כל עוד הוא בחיים. פירוש הדבר שאמנם לא יכול לשנות את נוסח הצוואה שלו לטובת מישהו אחר, אך הוא כן יכול, למשל, להוציא את הכספים שקיבל או למכור נכס, מה שלמעשה עלול להפחית ממה שיישאר ליורשים בסופו של דבר.
ניתן לצמצם סיכון זה על ידי כך שבני הזוג יכללו בצוואה ההדדית הוראות המגבילות במידת מה את פעולות בן הזוג היורש ברכוש (לדוגמה, לקבוע שבן הזוג שנותר לא ימכור את דירת המגורים או לא יעביר מתנות גדולות ללא הסכמה מראש). החוק מתיר להציב הגבלות כאלה במסגרת הצוואה ההדדית, ובלבד שלא שוללים לחלוטין את זכותו של בן הזוג לשנות את הצוואה בחיי שניהם.
זו סוגיה מורכבת שהטיפול בה מחייב תכנון קפדני וייעוץ מקצועי.חיוניות ניסוח משפטי ברור ומדויק – צוואות הדדיות הן מסמכים מורכבים יחסית, משום שיש לתאם שתי צוואות ולהתחשב בחוק המיוחד החל עליהן. טעות בניסוח או סעיף לא ברור עלולים להוביל לפרשנויות סותרות או אפילו לבטלות חלק מהצוואה.
למשל, אם לא הוגדר במפורש שצוואת בני הזוג היא "הדדית" ונעשית בהסתמך זו על זו, עלול להיווצר ויכוח משפטי האם בכלל חלות ההגבלות של חוק הירושה על שינוי הצוואה. לכן, חיוני לנסח את הצוואה ההדדית בצורה בהירה, חד-משמעית ומותאמת אישית.
כדאי להסתייע בעורך דין מנוסה שיוודא שהמסמך עומד בדרישות החוק ומבטא בדיוק את רצונם המשותף של בני הזוג. כך ניתן למנוע מחלוקות משפטיות בעתיד ולוודא שהצוואה תמומש כפי שהתכוונתם.
משרד עורכי דין לילך הירש-אופיר הוא משרד רב תחומי שמציע מגוון שירותים בדיני משפחה, ירושה וצוואה ומומלץ לפנות לייעוץ פרטני.