חיפוש

הסכם גירושין

הסכם גירושין הוא מסמך משפטי מחייב שבו בני זוג שמתגרשים קובעים את כל ההסדרים ביניהם לאחר הפרידה.
ההסכם כולל נושאים כמו סידור הגט, משמורת הילדים, מזונות, חלוקת רכוש ועוד.
המטרה היא להסדיר את כל העניינים בצורה ברורה והוגנת, כך שלא יישארו מחלוקות בעתיד. 
הסכם הגירושין אמור "לצפות פני עתיד" ולכלול פתרונות לכל העניינים המשמעותיים של בני הזוג וילדיהם. ככל שההסכם יהיה מפורט ומקיף יותר, כך פוחתת הסבירות למחלוקות לאחר הגירושין. חשוב להשתמש בלשון ברורה וחד-משמעית, כדי למנוע פרשנויות סותרות בהמשך.
כדי שהסכם גירושין יהיה תקף ומחייב, עליו לכלול את הפרקים הבאים:

מהם הנושאים העיקריים שיש לכלול בהסכם גירושין?

1. סידור הגט

לפי הדין הדתי בישראל, בני זוג יהודים חייבים לבצע סידור גט בבית הדין הרבני כדי שהגירושין ייחשבו חוקיים. על כן, הסכם גירושין חייב לכלול סעיף המסדיר את תהליך הגט, שבו הבעל מתחייב לתת גט והאישה מתחייבת לקבלו.
במקרים של סרבנות גט, ניתן לקבוע סעיפים עונשיים (כגון התחייבות לפיצוי כספי על עיכוב בהענקת הגט).

2. אפוטרופסות, משמורת, אחריות הורית וזמני שהות

כאשר בני זוג מתגרשים ויש להם ילדים קטינים, יש צורך להסדיר את האחריות ההורית עליהם. סעיף זה בהסכם הגירושין יכלול:
אפוטרופסות: שני ההורים נותרים אפוטרופסים חוקיים של ילדיהם, אלא אם נקבע אחרת.
משמורת: האם תהיה משמורת משותפת או שאחד ההורים יהיה המשמורן העיקרי?
אחריות הורית: כיצד יתקבלו החלטות מהותיות לגבי הילדים (חינוך, רפואה, חוגים, וכדומה)?
זמני שהות: מתי הילדים ישהו אצל כל אחד מההורים? ההסכם יפרט ימים, סופי שבוע, חגים וחופשות.
מנגנון יישוב מחלוקות: במקרה של חילוקי דעות, כיצד ייפתרו המחלוקות (גישור, בוררות וכו’)?

3. מזונות קטינים

החוק מחייב הורים לדאוג לכלכלת ילדיהם גם לאחר הגירושין. סעיף זה בהסכם הגירושין יפרט:
גובה דמי המזונות החודשיים שישלם ההורה הלא-משמורן.
אופן חלוקת הוצאות חריגות (כגון חינוך, בריאות, חוגים, נסיעות לחו"ל וכדומה).
תנאים לעדכון סכום המזונות (למשל שינוי בהכנסות ההורים, הגעת הילד לגיל 18 וכו’).
הסכמה לשימוש במנגנונים מוסכמים לגביית תשלומים.

4. חלוקת רכוש

בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, יש לחלק את הרכוש שנצבר במהלך הנישואין. ההסכם יכלול:
חלוקת דירת מגורים: האם אחד מבני הזוג יישאר בה או שהיא תימכר?
חלוקת חשבונות בנק, חסכונות ופנסיות.
רכבים, ציוד אישי וחובות משותפים.
זכויות סוציאליות כגון פיצויים מעבודה, קרנות השתלמות וכדומה.
הסדרים מיוחדים כמו חלוקת נכסים עתידיים, במידה ורלוונטי.

5. היעדר תביעות

כדי למנוע מחלוקות משפטיות עתידיות, בני הזוג יכולים לכלול סעיף המצהיר כי:
לאחר אישור ההסכם, אין לצדדים תביעות נוספות זה נגד זה.
בני הזוג מוותרים על כל טענה כספית או משפטית, מלבד הנושאים שנקבעו בהסכם.
כל שינוי בהסכם ייעשה אך ורק בהסכמה בכתב.

6. אישור ההסכם

על מנת שההסכם יקבל תוקף משפטי, הוא חייב לקבל אישור מבית משפט לענייני משפחה או מבית הדין הרבני. תהליך האישור כולל:
הגשת ההסכם לבית המשפט או לבית הדין.
דיון קצר שבו השופט/דיין מוודא ששני הצדדים מבינים את ההסכם וחתמו עליו מרצונם החופשי.
מתן תוקף של פסק דין להסכם, ההופך אותו לאכיף מבחינה משפטית.

אישור ההסכם בבית המשפט או בית הדין הרבני?

בישראל, על-פי החוק, אין די בכך שבני הזוג חתמו על ההסכם ביניהם; כדי שהסכם הגירושין יקבל תוקף משפטי מחייב, יש לאשר אותו בפני ערכאה שיפוטית – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני (תלוי בנסיבות ובבחירת בני הזוג)​.

ללא אישור רשמי, ההסכם הוא בגדר חוזה בין הצדדים אך אינו אכיף כמו פסק דין, והגירושין עצמם לא יושלמו מבחינה חוקית.

ההליך המשפטי לאישור ההסכם: לאחר שבני הזוג חתמו על הסכם הגירושין, עליהם להגיש בקשה משותפת לאישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני המוסמך.
בני זוג יהודים יכולים לבחור לאשר את ההסכם בבית המשפט האזרחי לענייני משפחה, ולאחר מכן לפנות לבית הדין הרבני לצורך ביצוע הגט.
לחלופין, ניתן גם לאשר את ההסכם ישירות בפני בית הדין הרבני במסגרת תביעת גירושין בהסכמה.
בשני המקרים, יתקיים דיון קצר בפני שופט או דיין, בנוכחות שני בני הזוג (בדלתיים סגורות).
 
בדיון לאישור ההסכם, תפקיד בית המשפט או בית הדין לוודא כמה דברים עיקריים לפני מתן האישור הסופי: ראשית, שההסכם נערך ונחתם בהסכמה מלאה ומרצון חופשי של שני הצדדים, ללא כפייה או לחץ בלתי הוגן​.
השופט או הדיין מקריא לבני הזוג את סעיפי ההסכם (או מוודא שהם קראו אותו) ומוודא שהם מבינים את משמעות כל סעיף. כל אחד מבני הזוג עשוי להישאל אם הוא חתם על ההסכם מרצונו, אם הוא קרא והבין את כולו, ואם אין לו טענות או הסתייגויות נוספות.
 
שנית, בית המשפט שם דגש מיוחד על הסעיפים הנוגעים לילדים הקטינים – משמורת ומזונות. על פי החוק, בכל הסכם גירושין על בית המשפט לוודא שההסדרים הללו הם לטובת הילדים ולא פוגעים בהם. למשל, אם ההסכם קובע ויתור מוחלט על מזונות ילדים או הסדר שנראה כפוגע בילדים, ייתכן שבית המשפט יתערב וידרוש תיקון סעיף זה, שכן זכותם של הילדים למזונות היא עקרון שאין ההורים רשאים לוותר עליו.
 
משמעות האישור: בסיום הדיון, בהנחה שבית המשפט או בית הדין משתכנע שההסכם הוגן, מובן לצדדים ולטובת הילדים, הוא יאשר את ההסכם וייתן לו תוקף של פסק דין.
פירוש הדבר שהוראות ההסכם מקבלות מעמד משפטי זהה להוראות שנקבעו על ידי שופט בפסק דין.
מרגע זה, ההסכם מחייב את שני הצדדים, וכל הפרה שלו תיחשב להפרת צו שיפוטי.
ניתן לאכוף את ההסכם המאושר בכלים משפטיים – למשל, סעיפי רכוש וממון ניתנים לאכיפה בהוצאה לפועל, וסעיפים הנוגעים למשמורת או זמני שהות ניתן לאכוף באמצעות פנייה מתאימה לבית המשפט.

במקרה של בני זוג יהודים, לאחר אישור ההסכם וקבלת תוקף של פסק דין, יש עדיין לבצע את הגירושין הדתיים (סידור הגט) בפני בית הדין הרבני. לרוב, בני הזוג יתייצבו בבית הדין במועד שנקבע, יציגו את פסק הדין המאשר את ההסכם, ויבצעו את טקס הגט הדתי. רק לאחר מתן הגט ייחשבו רשמית כגרושים גם לפי דין תורה. שילוב שני השלבים – אישור משפטי אזרחי וגט דתי – הוא הכרחי כדי שהגירושין יהיו מוכרים ומושלמים מכל הבחינות.

חשוב לדעת שלאחר שההסכם אושר וקיבל תוקף של פסק דין, קשה מאוד לשנות או לבטל אותו. ערעור על פסק דין שמאשר הסכם גירושין אפשרי רק במקרים חריגים, כגון אם יתברר שההסכם הושג במרמה, תחת לחץ כבד או שלא מרצון חופשי, או אם אחד הצדדים לא היה כשיר להבין את משמעותו.

בדרך כלל, צד שחתם מרצונו ואישר בבית המשפט לא יוכל לטעון אחר-כך שלא הבין או שהתחרט – במיוחד לאחר שבדיון האישור בית המשפט הסביר לכל אחד מהם את משמעות ההסכם וודא שהם מודעים לזכויותיהם.

תפקידו של עורך הדין בעריכת ההסכם

עורך דין לענייני משפחה, ובפרט עורך דין המתמחה בגירושין, ממלא תפקיד חשוב בהליך גיבוש הסכם גירושין הוגן ובר-קיימא. להלן כמה מתרומותיו העיקריות של עורך הדין בעריכת ההסכם:

ייעוץ והכוונה משפטית: עורך הדין מוודא שלקוחו מבין את זכויותיו וחובותיו על פי החוק לפני חתימה על ההסכם. הוא מסביר מה הדין אומר לגבי חלוקת רכוש (למשל חזקת השיתוף או איזון המשאבים לפי חוק יחסי ממון), מהן חובות ההורים כלפי הילדים, ואילו זכויות כל צד יכול לתבוע.
ייעוץ זה מונע מצב שאחד הצדדים ייכנע לדרישות לא מוצדקות של השני מתוך חוסר ידע. המטרה היא שההסכם יהיה מדעת וששני הצדדים ידעו בדיוק על מה הם חותמים.

ניסוח משפטי נכון ומקיף: אחד התפקידים המרכזיים של עורך הדין הוא ניסוח ההסכם בשפה משפטית מדויקת, תוך כיסוי כל הנושאים הרלוונטיים. עו"ד מנוסה ידע לכלול את כל הסעיפים ההכרחיים (כפי שפורט לעיל) ולנסח אותם בצורה ברורה, חד-משמעית וללא "פרצות".
הוא יוודא שלא נשארים סעיפים עמומים או נושאים שלא קיבלו מענה. ניסוח נכון יכול למנוע המון בעיות: כאשר ההוראות ברורות, קשה יותר להתווכח עליהן אחר כך.
עורך הדין מכיר גם את הדרישות הפורמליות לאישור ההסכם, ויכתוב אותו באופן שתואם את הנוסח והמבנה שבתי המשפט ובתי הדין מצפים לו. בכך עולה הסיכוי שההסכם יאושר במהירות וללא דרישות תיקון.

הבטחת הוגנות ואיזון: עורך דין מקצועי ישאף להסכם הוגן, שאינו מקפח את לקוחו אך גם יוכל להתקבל על הצד השני ובערכאות. הוא יידע מהו מתחם הסבירות לסעיפי מזונות, מהי החלוקה המקובלת של רכוש בנסיבות דומות, וכדומה, וידריך את הלקוח להגיע להסכמות מאוזנות.
במקרה שהצד השני מיוצג אף הוא, עורכי הדין מנהלים משא ומתן כדי להגיע לנוסח המקובל על כולם. המטרה היא למנוע מצב שבו הסכם לא מאוזן יתר על המידה, שאז צד אחד עלול לסרב לאשרו או שבית המשפט יתרשם שהוא לא צודק.

מניעת סכסוכים עתידיים: בזכות ניסיונו, עורך הדין יכול לזהות מראש מוקשים אפשריים ולתת להם מענה בהסכם. הוא יכול לשאול את בני הזוג שאלות מנחות: מה יקרה אם אחד מכם ירצה לעבור עיר עם הילדים? איך תחלקו חסכונות שטרם השתחררו? מי יממן לימודים אקדמיים של הילדים בעתיד? וכן הלאה.
על ידי טיפול מראש בסיטואציות "מה יקרה אם", ההסכם יהיה צופה פני עתיד ויקטין מאוד את הסיכוי לריבים והליכים משפטיים לאחר הגירושין.

טיפול בהליכים ובבירוקרטיה: עורך הדין גם דואג לצד הפרוצדורלי: הוא יכין את הנוסח הסופי של ההסכם באופן רשמי להדפסה וחתימה, יוודא חתימת שני הצדדים כדין ויגיש את הבקשה לאישור ההסכם בבית המשפט או בבית הדין.
הוא מלווה את הלקוח לדיון האישור, ומוכן לענות לבית המשפט על שאלות או לבצע תיקונים קלים במידת הצורך. טיפול מקצועי זה חוסך טעויות פרוצדורליות שעלולות לעכב את ההליך או לפגוע בתוקף ההסכם.

ייצוג במקרה של סכסוך: למרות הרצון לגירושין בהסכמה, לעיתים צצים חילוקי דעות או מחלוקות קשות במהלך הדיונים. תפקיד עורך הדין הוא גם לייצג את האינטרסים של לקוחו במקרה שהמשא ומתן עולה על שרטון.
במידת הצורך, עורך הדין ייצג את הלקוח גם בבית המשפט או בבית הדין, אם ההסכמה מתפרקת והדיון חוזר להיות משפטי. במצב כזה, חשוב שהיה מעורב עורך דין מתחילת התהליך, המכיר את כל פרטי המקרה ויכול להילחם על זכויות הלקוח.

בשורה התחתונה, עורך דין משפחה מיומן הוא המפתח להסכם גירושין מוצלח. הליווי המשפטי מבטיח שההסכם יהיה חוקי, מאוזן וברור, ושאינטרסים של הלקוח מוגנים.
למרות הפיתוי לחסוך בעלויות, זכרו שהסכם גירושין קובע את תנאי חייכם לאחר הפרידה. השקעה בעורך דין עכשיו יכולה למנוע תקלות יקרות בעתיד, ולהעניק לכם שקט נפשי בידיעה שההסכם שלכם תקין וצודק.

האם ניתן לכתוב הסכם גירושין ללא עורך דין?

החוק אינו מחייב ייצוג של עורך דין בעריכת הסכם גירושין, ולכן בני זוג רשאים לשבת ולנסח בעצמם את ההסכם ביניהם.
למעשה, רבים מתחילים בטיוטה עצמאית כשהתקשורת ביניהם טובה, מתוך מטרה לחסוך בעלויות עורכי דין.
אולם השאלה החשובה היא האם זה מומלץ – והתשובה בדרך כלל שלילית, אלא אם מדובר במקרה מאוד פשוט.
ניסוח הסכם גירושין באופן עצמאי, ללא ליווי משפטי, טומן בחובו סיכונים והשלכות שחשוב להיות מודעים אליהם.

פועלים היום ומבטיחים את המחר
צרו קשר עוד היום ונתחיל בתהליך

כתבות נוספות

תוכן שיעזור לך לנתב את חייך

עורך דין צוואה
ניהול עיזבון

ניהול עיזבון – כל מה שצריך לדעת מהו עיזבון? עיזבון הוא מושג משפטי המתייחס לכלל נכסיו של אדם לאחר פטירתו – כל הכספים, הנדל״ן, הרכוש,

קרא עוד >>
עורך דין גירושין ומעמד אישי

מתי כדאי לפנות לעורך דין לענייני גירושין? מדריך מקיף להליך הגירושין הליך הגירושים הוא תהליך מורכב, המשלב היבטים משפטיים, רגשיים וחברתיים. ההחלטה להתגרש משפיעה לא

קרא עוד >>