חיפוש

עריכת צוואה

מהי צוואה ומדוע היא חשובה?

כתיבת צוואה היא אחד הדברים החשובים שאדם יכול לעשות כדי להבטיח שרכושו יחולק לאחר מותו לפי רצונו. עם זאת, תהליך עריכת צוואה עשוי להיראות מורכב ומרתיע.

צוואה היא מסמך משפטי שבו אדם (המצווה) מצהיר כיצד יתחלק עיזבונו (כלל רכושו, נכסיו וכספיו) לאחר פטירתו. בצוואה ניתן לפרט מי יהיו היורשים שלך – בני משפחה, חברים, מוסדות צדקה או כל אדם אחר – ואיזה חלק או נכס יקבל כל אחד.

ללא צוואה, חלוקת הרכוש תיעשה לפי ברירת המחדל שקובע החוק, כך שהעיזבון יחולק על פי חוק הירושה, למשל בין בן/בת הזוג והילדים בשיעורים קבועים. חלוקה אוטומטית כזו לא תמיד תואמת את רצון המנוח או את טובת בני המשפחה.

עריכת צוואה מאפשרת לך לשלוט בגורל רכושך: אתה מחליט מי יקבל מה ומונע מצב שבו גורם חיצוני (החוק) יחליט במקומך. כך ניתן להתאים את החלוקה למצבים מיוחדים – למשל, להבטיח שילד בעל צרכים מיוחדים יקבל טיפול מתאים, שבן זוג יוכל להמשיך להתגורר בבית המגורים, או לתמוך כלכלית בנכדים או בארגונים שחשובים לך.

בנוסף, צוואה יכולה למנוע מחלוקות בין יורשים פוטנציאליים על רקע ציפיות שונות. כאשר הכל כתוב ומוסכם על ידך מראש, קטן הסיכוי לריבים לאחר לכתך.

סוגי צוואות

  • צוואה בכתב יד – צוואה בכתב יד היא צוואה הכתובה בכתב ידו של המצווה, אותה יכול לערוך כל אדם באופן עצמאי וללא עלויות.
  • צוואה בפני עדים – צוואה בפני עדים היא צוואה הנערכת בנוכחות שני עדים לפחות, שאינם הנהנים מהצוואה.
  • צוואה בפני רשות  – צוואה בפני רשות היא צוואה שמוגשת לגורם רשמי או נעשית באמצעותו. נציג רשות יכול להיות: שופט, חבר בית דין דתי, רשם של בית משפט או נוטריון.
  • צוואה בעל פה – צוואה בעל פה היא צוואה "שכיב מרע" הנאמרת בעל פה על ידי המצווה, בפני שני עדים, מבלי שהוא עצמו יצטרך להכין כל מסמך כתוב. אפשרות זו נועדה למקרים בהם אין לאדם כל יכולת, בשל מצבו, לערוך צוואה באחת משלוש הדרכים האחרות. אם המצווה נותר בחיים, תהיה הצוואה תקפה רק חודש מקרות הנסיבות שבגינן היה צורך בצוואה בעל פה.

הבחירה באיזו דרך לערוך את הצוואה נתונה לבחירתו המוחלטת של המצווה (למעט צוואה בעל פה שנערכת בנסיבות של שכיב מרע).

רק באמצעות צוואה, הנכתבת בהתאם לכללי החוק, יכול אדם להיות בטוח כי לאחר מותו ייעשה ברכושו בדיוק לפי רצונו.

מי רשאי לערוך צוואה?

כל אדם שמלאו לו 18 שנים רשאי לערוך צוואה, למעט אם הוא פסול דין. יודגש כי על פי סעיף 26 לחוק הירושה, צוואה יכולה להיכתב רק על ידי המצווה. צוואה שלא על פי הדין אינה תקפה.

הפקדת צוואה – אדם שערך צוואה יכול לשמור אותה אצלו, בכל מקום שבו יבחר. עם זאת, אדם הרוצה להיות בטוח כי הצוואה תימצא אחרי מותו ותישמר מפני פגעי הזמן, יכול להפקידה אצל הרשם לענייני ירושה.

ההפקדה מתבצעת בהתייצבות אישית בלשכת הרשם לענייני ירושה (לא ניתן להפקיד צוואה או לקבל אותה בחזרה באמצעות מיופה כוח). ההפקדה כרוכה בתשלום אגרה.

קבלת צוואה מופקדת בחזרה – מצווה רשאי לקבל חזרה את הצוואה שהפקיד בכל עת. לשם כך עליו לפנות ללשכת הרשם ולמלא בקשה בכתב להחזרה של צוואה. לאחר זיהוי המצווה, הרשם לענייני ירושה ימסור לידיו את צוואתו כנגד חתימתו לאישור קבלת הצוואה, ויודיע על כך למרשם הארצי. החזרת הצוואה אינה כרוכה בתשלום אגרה.

יודגש: קבלת הצוואה בחזרה אינה מביאה לביטול הצוואה, והיא תקפה לכל דבר ועניין עד לביטולה או נחתמה צוואה עדכנית במקומה.

שינוי /תיקון צוואה – אדם שעורך צוואה, רשאי על פי דיני הירושה, לשנותה ככל שיחפוץ. ניתן לשנות או לתקן צוואה באמצעות עריכת צוואה חדשה. הצוואה החדשה מבטלת את הצוואה הישנה. לפיכך, צוואה המכילה תנאי שלא ניתן לשנותה, מעלה חשד שנכפה על המצווה לכתוב צוואה לטובת אדם ספציפי, ללא אפשרות לשנותה. לכן, תנאי מעין זה, בטל מיסודו.

צוואה הדדית

צוואה הדדית הינה הוראה בצוואה בכתב, המייצרת הסתמכות של בני זוג ורצון משותף של הורשה לאחר מות אחד מבני הזוג. צוואה הדדית מבטיחה כי בן הזוג הנותר לא יוריש בעתיד את הרכוש המשותף למישהו אחר. עם זאת, יודגש, כי בן הזוג שנותר בחיים יכול להמשיך לעשות שימוש ברכוש המשותף או חלקו בהמשך חייו כיצד שימצא לנכון, למעט עריכת צוואה חדשה, אלא אם יוותר על הירושה שקיבל על פי צוואת בן הזוג שהלך לעולמו.

ביטול צוואה הדדית –  כל עוד שני בני הזוג נמצאים בחיים, ניתן לבטל את הצוואה ההדדית בהודעה בכתב לבן הזוג השני, לפיה הצוואה ההדדית שנערכה מבוטלת.

מימוש צוואה של אדם שנפטר

כדי שצוואה של אדם שנפטר תיכנס לתוקף ויהיה ניתן לחלק את העיזבון (הירושה) בין הזוכים (היורשים) אשר רשומים בצוואה, יש להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה המכונה "בקשה לצו קיום צוואה".

אם האדם שנפטר לא ערך צוואה, יש להגיש בקשה לצו ירושה כדי שיהיה ניתן לחלק את העיזבון (הירושה) בין היורשים החוקיים.

אם האדם שנפטר ערך צוואה, אך היא לא כללה את כל רכושו, ניתן להגיש גם בקשה לצו ירושה כדי שיהיה ניתן לחלק את הרכוש שלא מופיע בצוואה בין היורשים החוקיים.

התנגדות לצוואה

כאשר יש ספק לגבי תוקפה של צוואה שהוגשה לקיום ופורסמה כ"בקשה לצו קיום צוואה", ניתן להגיש התנגדות. התנגדות זו מועלית כאשר קיים חשש כי ייתכן שהצוואה שהוגשה אינה צוואתו הסופית והתקפה של המנוח, או אם קיים חשד כי נערכה בכפייה.

להגשת התנגדות לצוואה ישנם מספר עילות נפוצות. סיבה אחת היא האמונה כי קיימת צוואה מאוחרת יותר, שלא הוגשה ללשכת הרשם לענייני ירושה. ייתכן כי בני משפחה, חברים או מקורבים שהיו בקשר עם המנוח לאחר לכתו עשויים להחזיק בצוואה תקפה שנחתמה כהלכה בנוכחות שני עדים.

תרחיש נוסף המעורר פעמים רבות תחילתו של תהליך התנגדות הוא כאשר צוואה ידועה, המוכרת על ידי משפחתו של המנוח, מוחלפת בצוואה חדשה המורישה את הרכוש לאדם שלא נודע קודם לכן. במקרים כאלה, ניתן להגיש התנגדות לצוואה בטענה כי ההחלטה על כתיבת הצוואה לטובת אדם זר שאינו מוכר למשפחה, הושפעה מלחץ מופרז או בוצעה בתקופה שבה המנוח חסר כשירות פיזית, נפשית או מנטלית.

העילה השלישית השכיחה להגשת התנגדות לצוואה, נוגעת לכושרו המנטלי של המוריש. חיוני שהאדם כותב את הצוואה יהיה בר דעת. אם הוא סובל ממחלה הפוגעת בכושרו המנטלי, כדוגמת אלצהיימר, דמנציה חריפה או מצבים דומים, בית המשפט עשוי שלא לאשר את הצוואה.

צוואה כזו יכולה הייתה להיכתב בכפייה, איום או במצב שבו המוריש לא היה מסוגל לתקן אותה עקב ליקויים פיזיים, נפשיים או קוגניטיביים. מצב זה מוכר בדין כצוואה הנערכת תחת "השפעה בלתי הוגנת" ומהווה בסיס חזק להגשת התנגדות לצוואה.

סיבה נוספת נפוצה להגשת התנגדות לצוואה, נוגעת לאנשים שהיו עדים לחתימת הצוואה או השתתפו ביצירתה. על פי החוק, יש לחתום על צוואה בנוכחות שני עדים לפחות, שאינם נהנים מהצוואה או לערוך את הצוואה בנוכחות עורך דין עצמאי שאינו קשור למשפחה או למכרים של המוטבים. אם נוכח בעת חתימת הצוואה אדם הצפוי לרשת חלק מעיזבון המנוח וישנם עדים לעובדה זו, הדבר עלול לפסול את הצוואה. במקרים כאלה ניתן להגיש התנגדות לצוואה ובית המשפט רשאי להחליט על חלוקת הרכוש על סמך דיני ירושה או ראיות אחרות המעידות על כוונה שונה מהמפורט בצוואה לחלוקת הרכוש.

הדרך הטובה ביותר להימנע מהליכי התנגדות צוואה, היא לערוך את הצוואה בצורה מקצועית בסיוע עורך דין מנוסה.

ירושה

כאשר אדם נפטר מבלי שהותיר אחריו צוואה, על יורשיו החוקיים להגיש בקשה לצו ירושה על נכסיו. מספר חוקי ירושה מסדירים תהליך זה, ומספקים הנחיות ברורות לקבלת הצו. זה כרוך בדרך כלל בהגשת בקשה רשמית לרשם הירושה, יחד עם כל התיעוד הדרוש.

לאחר הגשת הבקשה לצו ירוש המתבצעים השלבים הבאים:

  • רשם הירושה מפרסם בעיתונות היומית הודעה פומבית המודיעה על פטירתו של האדם.
  • מקפידים על תקופת המתנה של שבועיים על מנת לאפשר כל התנגדות לביצוע צו הירושה.
  • לאחר חלוף תקופת ההמתנה, ומשלא הוגשה כל התנגדות, נכנס צו הירושה לתוקף ובית המשפט נותן פסק דין בעניין חלוקת הרכוש בין היורשים החוקיים.

חשוב לציין שכאשר קיימת צוואה, רצונות המנוח המפורטים בצוואה מבוצעים בהתאם. בהיעדר צוואה, הליך הירושה פועל לפי כללי הקרבה המשפחתית והתקנות המפורטות בדיני הירושה.

במהלך תקופת ההמתנה של שבועיים, קיימת אפשרות לצד ג' להגיש התנגדות לקיום הצוואה. לדוגמה, בן זוג עשוי לטעון שאינו מוכר על ידי הציבור כבן זוגו של המנוח, או שמישהו עשוי להציג צוואה חלופית החתומה לכאורה על ידי המנוח. במקרים כאלה צו הירושה נבחן בהרחבה בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.

חוקי ירושה נוספים מתייחסים למחלוקות בין מספר יורשים שאינם מעוניינים לחלק את יתרת נכסיו של המנוח באופן שווה, אלא מבקשים חלוקה לא שוויונית על סמך סיבות שונות. במקרים אלו בית המשפט או בית הדין הרבני מטפל בנושא, ומומלץ מאוד להיעזר בעורך דין מקצועי המנוסה במקרים כאלה, במיוחד כאשר מדובר בנכסים והון משמעותיים.

ראוי להזכיר כי לעיתים מתקשרים בני זוג בהסכמי ממון המתווים את חלוקת הרכוש לאחר שאחד מהם נפטר. במקרים אלו, הסכם הממון מתפקד כסוג של "צוואה" ותופס עדיפות על פני דיני ירושה אחרים במקרה של מחלוקות בנוגע לחלוקת רכוש.

היתרונות בעריכת צוואה עם עורך דין

כתיבת צוואה אינה מחייבת בחוק להסתייע בעורך דין – יש אפשרות לכתוב צוואה באופן עצמאי (לדוגמה צוואה בכתב יד שנכתבת כולה בכתב ידו של המצווה, או צוואה בעדים הנחתמת בפני שני עדים). עם זאת, מרבית האנשים פונים לעורך דין לענייני ירושה כדי לערוך את צוואתם, ולא בכדי.

ליווי של עורך דין מקצועי מביא עימו כמה יתרונות חשובים:

ודאות משפטית ותוקף חוקי

עורך דין דואג שהצוואה תיערך בהתאם לכל דרישות החוק. ישנם כללים פורמליים לעריכת צוואה – למשל חתימת המצווה, חתימת שני עדים כשנדרש, ציון תאריך, הצהרה ברורה שהמסמך הוא צוואה וכו'.

אם צוואה לא עומדת בכללים הבסיסיים הללו, היא עלולה להיפסל בבית משפט ולהיות חסרת משמעות. עורך דין מנוסה יוודא שהצוואה תקפה מבחינה משפטית ולא תידחה בשל פגם טכני.

ניסוח ברור ומדויק

אחד התפקידים המרכזיים של עורך הדין הוא לנסח את רצונותיך בצורה הברורה ביותר. ניסוח לא מקצועי עלול להיות עמום ולגרום לכך שלא יבינו בבירור מי אמור לקבל מה.

היו מקרים בהם מצווים השתמשו במילים לא חד-משמעיות או השמיטו פרטים, והתוצאה הייתה צוואה שקשה להבין ממנה את כוונת המוריש. מצב כזה פותח פתח לוויכוחים בין היורשים על הפרשנות. עורך דין ינסח את הצוואה בשפה מובנת וחד-משמעית, כדי למנוע אי-הבנות בעתיד.

מניעת טעויות קריטיות

ישנן טעויות נפוצות בעריכת צוואה באופן עצמאי – כמו לשכוח לכלול יורש מסוים, לא לעדכן את הצוואה לאחר שינוי במצב המשפחתי, או למנות עד פסול (למשל, אחד הנהנים). טעויות כאלה עלולות לגרום לכך שרצונך לא יתממש ואף להוביל להתדיינויות משפטיות יקרות לאחר מותך.

עורך דין מיומן יעזור לך להימנע מטעויות שעלולות להוביל למאבקים משפטיים או להתעלם מרצונותיך​.

התאמת הצוואה למצבים מורכבים

חיי המשפחה והמצב הכלכלי יכולים להיות מורכבים. למשל, במשפחה חד-הורית, בפרק ב' עם ילדים משני הצדדים, או כשיש רכוש רב, עסק משפחתי, נכסים בחו"ל, השקעות ועוד – תכנון הצוואה דורש תשומת לב מיוחדת.

עורך דין המתמחה בצוואות יכול להציע פתרונות יצירתיים כמו הקמת נאמנות עבור יורשים, קביעת תנאים לקבלת ירושה (כמו גיל מסוים או מטרה מסוימת), מינוי אפוטרופוס לילדים קטינים במסגרת הצוואה, ועוד. כך ניתן לבנות צוואה המותאמת אישית לצרכיך. בסיטואציות מורכבות, הליווי המשפטי חיוני כדי שלא תיווצר תקלה שתעיב על היורשים בעתיד​.

שמירה על רצון חופשי וכשירות המצווה

אחד הנושאים הרגישים בעריכת צוואה הוא לוודא שהמצווה פועל מרצונו החופשי, ללא לחץ או כפייה, ושהוא כשיר מבחינה קוגניטיבית.
אם לימים יטענו שהצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת של אדם אחר, או שהמצווה לא היה צלול בדעתו, עלולה להיפתח תיבת פנדורה משפטית.

עורך דין מנוסה לענייני משפחה יודע לזהות סימני אזהרה למניעת השפעות לא הוגנות בעת עריכת הצוואה. במידת הצורך, ניתן לצרף חוות דעת רפואית על כשירות המצווה בעת חתימת הצוואה, או לערוך את החתימה בווידאו או עם נוטריון, כדי לבסס ראיות שהמצווה הבין היטב את מעשיו. צעדים כאלה מקשים אחר כך על ערעור תקפות הצוואה בטענות של לחץ או חוסר צלילות.

מניעת סכסוכים עתידיים

בסופו של דבר, היתרון הגדול הוא שצוואה ערוכה היטב מפחיתה את הסיכוי לסכסוכים בין בני המשפחה לאחר לכתך. צוואה ברורה, חוקית והוגנת מאפשרת לחלק את העיזבון במהירות וללא מריבות, לפי רצונך. עורך הדין יכול לעזור לך לנסח צוואה שתמנע מחלוקות בין היורשים ולהבטיח שהנכסים יחולקו בדיוק כפי שהתכוונת.

טיפים לעריכת צוואה

אל תחכו לרגע האחרון: רבים דוחים את כתיבת הצוואה, אך למעשה כל אדם בוגר עם רכוש או משפחה רצוי שיערוך צוואה. החיים מלאי הפתעות, וכדאי שענייני הירושה יהיו מוסדרים מבעוד מועד. אין צורך להיות מבוגר מאוד – גם הורים צעירים, למשל, יכולים להסדיר מי יטפל בילדיהם במקרה שיקרה הגרוע מכל.

פנו לייעוץ מקצועי: גם אם החלטתם לכתוב את הצוואה בעצמכם, התייעצות חד-פעמית עם עורך דין מומחה לצוואות יכולה לחסוך טעויות. עורך הדין יבדוק את הנוסח, יתקן מה שצריך ויוודא שהצוואה כשירה. זהו השקעה קטנה ביחס לשקט הנפשי שזה יעניק לכם ולבני משפחתכם.

ציינו פרטים מזהים במדויק: כדי למנוע בלבול, ציינו את שמות היורשים, מספרי תעודת הזהות שלהם ופרטים מזהים אחרים. כנ"ל לגבי נכסים – למשל "הדירה ברחוב X בעיר Y" או "חשבון הבנק מספר כך וכך בבנק Z". פרטים ברורים יחסכו פרשנויות מאוחרות.

כללו את כל הנכסים וכל היורשים הרצויים: עברו על כל מה שבבעלותכם וחשבו למי תרצו שיילך. לעיתים אנשים שוכחים נכס מסוים (למשל קרן השתלמות או רכב) או לא מזכירים אדם שחשבו שיהיה מובן מאליו. עדיף לציין באופן מפורש את החלוקה כדי שלא יישארו "שאריות" לא מחולקות או ספקולציות לגבי כוונתכם.

קבעו הוראות מיוחדות במידת הצורך: אם יש נושאים שחשובים לכם, אפשר לכתוב הוראות מפורשות. למשל, מינוי אפוטרופוס לילדים קטינים, הנחיות לגבי עסק משפחתי, רצון לתרום חלק מהכסף לצדקה, או אפילו בקשות אישיות (כמו מה לעשות עם חיות המחמד). ודאו שההוראות חוקיות ולא בלתי-סבירות, כדי שיכובדו.

עדכנו את הצוואה בעת הצורך: החיים דינאמיים. מומלץ לסקור את הצוואה כל מספר שנים ולוודא שהיא עדיין מתאימה לרצונותיכם. בהחלט לאחר אירועים כמו נישואין, גירושין, לידת ילד, פטירת בן משפחה קרוב או רכישת נכס משמעותי – עדכון הצוואה הוא חיוני. ניתן פשוט לערוך צוואה חדשה ולבטל את הקודמת.

שמרו על הצוואה במקום בטוח ונגיש: לאחר החתימה, הקפידו על שמירת המסמך. עדיף שיהיה עותק מקורי במקום מוגן (כספת אישית למשל) ואף לשקול להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. אמור ליורשיך המיועדים או למישהו קרוב שיש צוואה ואיפה היא נמצאת, כדי שלא יחפשו במסמכים במקרה הצורך.

זכרו – צוואה טובה היא ביטוי לאחריות, לאהבה ולדאגה שלכם למי שתשאירו אחריכם. באמצעות סיוע של עורך דין ותכנון נכון, תוכלו לוודא שהמורשת שלכם — לא רק הרכוש אלא גם היחסים במשפחה — תישמר באופן הטוב ביותר.

אם טרם עשיתם צוואה, קבעו עוד היום פגישה, ותנו לעצמכם ולקרוביכם מתנה של שקט נפשי.

פועלים היום ומבטיחים את המחר
צרו קשר עוד היום ונתחיל בתהליך

כתבות נוספות

תוכן שיעזור לך לנתב את חייך